Scurt istoric al BiserIcii Udricani

Biserica Udricani este zidită după un proiect de plan triconc specific secolului al XVIII-lea. Actuala biserică a fost ridicată de jupân Udrecan Clucerul, în anul 1735, după cum arată pisania: „Această sfântă și dumnezeiască biserică s-au făcutu cu toat(ă) cheltuiala și înfrumusețarea ei, precum se vede, de dumnealui jupanu – Udrecan clucer, fiindu coprensu de dumnezeiască râvnă pentru mărirea și slava lui Dumnezeu și a sfântului marelui iera(r)h Necolae și pentru-vecinica pomenire a dumnealui și a tot neamu dumnealui. Și s-au săvârșit în zilele prealuminatului domnu a toat(ă) Țara Rum(â)nească-io Grigorie Ghica Voievod, fii(n)d arheereu mitropolit prea sfințitul Chir Ștefan, la anul de la ziderea lumei-leat 7244 și de la H(risto)s 1734-(sic) în luna lui Septemvreie zile 15”.

Scurtă prezentare a Şcolii Românești de la Udricani

La jumătatea secolului al XVIII-lea, în chiliile bisericii Udricani funcţiona o Şcoală românească şi o Şcoală de caligrafie, menţionate mai târziu de Ion Ghica în „Scrisori către Alecsandri”: „Primprejurul bisericii, în mahala, între livezile de meri, de peri şi de duzi, se zăreau vreo 10-15 învelişuri cu streaşină ieşită ca o umbrelă, sub care locuiau câţiva cavafi, croitori, işlicari şi cojocari; aceştia când plecau la prăvălie îşi trimeteau copii la dascălul Chiosea, ca să nu ştrengărească pe uliţă … să ţină ison cântăreţilor din strană, să citească apostolul, să zică Tatăl nostru şi Crezul …  Din aceste şcoli îşi recrutau bisericile preoţi şi cântăreţi, acolo au fost daţi la învăţătură logofătul Greceanu, Văcăreştii, Anton Pann, Petrache Nănescu, Nicolae Alexandrescu, Paris Momuleanu, Marin Serghescu şi mai târziu Petre Ispirescu, etc.

Aşezăminte de asistenţă socială la Udricani

Încă din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, Mănăstirea Udricani a desfăşurat, pe lângă activităţile educaţionale şi activităţi socio-caritative prin „Azilul de bătrâni”, la care, în anul 1877, s-a adăugat Institutul de binefacere „Protopop Teodor Iconomu”, construit de Teodor Iconomu cu banii săi pe terenul bisericii. După moartea protopopului Teodor Economu, avocatul Emil Pache Protopopescu, primar al Bucureștilor, la sfârșitul veacului al XIX-lea a acordat văduvelor din azil suma de 20 de lei de persoană pentru a se putea întreține. „Aşezămintele Udricani” au fost preluate abuziv, în anul 1954, de către stat, iar în anul 2006 au fost retrocedate Bisericii Udricani. Așezămintele fiind grav deteriorate au fost demolate și se încearcă acum reconstruirea lor după un proiect modern.

ISTORIA MAI NOUĂ 2005-2010

Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu desăvârşirea Sfântului Duh, a Dumnezeului celui în Treime mărit, s-a finalizat această lucrare de consolidare-restaurare la Biserica Sfântul Nicolae Udricani din Bucureşti, sectorul 3.

În martie 2005, subsemnatul Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu, am fost numit de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, la cerere, la Parohia Udricani cu scopul de a salva din ruină biserica, monument istoric, datând din 1734, şi pentru a recupera “Aşezămintele Udricani”, preluate abuziv de Stat, in 1950 (1541 mp cu aşezămintele aferente). Numirea mea în această parohie, la cerere, cu dorinţa sinceră de slavare a bisericii şi aşezămintelor, s-a făcut cu greutate. Patriarhul a pus apostila de salvare a sf. locaş pe cererea subsemnatului în 2004 şi abia peste un an am fost instalat la Parohia Udricani, nu fără dificultăţi.

Încă din anul 1998 se începuse un fel de restaurare, dar fără proiect, care a făcut mai mult rău bisericii; biserica a fost placată cu plase de metal şi tencuită cu ciment, acoperişul fusese „reparat”, dar curgea apa în biserică, igrasia urcase până la 3 metri, picturile se afumaseră total şi se degradaseră de neimaginat, biserica devenise un bazar, împestrițată cu ştergare şi covoare, pânze etc. pentru a acoperi nenorocirea,

Cea mai importantă lucrare era salvarea sfântului lăcaş. Încă din iunie 2005 s-a început cu d-na arhitect Constanţa Carp  proiectul de consolidare şi restaurare. Tot în 2005 a început proiectul de restaurare a picturilor murale. În data de 7 decembrie, de Sfânta Filoteia, pictorii urcau pe schele. Restaurarea a fost dificilă. Având în vedere că pridvorul ce fusese închis pe la 1802, a fost acum deschis, a trebuie să extragem fresce care vor fi plantate, sperăm, în muzeul pe care intenţionăm a-l înfiinţa. S-au redeschis două ferestre ce fuseseră şi ele zidite şi au fost reclădiţi stâlpi de susţinere din interior, ce se fisuraseră la cutremurul din 1802, iar mai apoi demolaţi, pe care a trebuit să intervenim cu pictură din nou.  Mobilierul şi catapeteasma, refăcute în grabă după marele incendiu din anul 1847, nu se mai integrau aspectului bisericii de după restaurare, drept pentru care s-a impus executarea întregului mobilier şi a catapetesmei. Sculptorul Dumitru Gârea din Bacău a preluat această dificilă sarcină. Harul sculptorului şi dăruirea sa se pot admira în interiorul bisericii. De asemenea, după marele incendiu documentele scriu că până şi sfintele vase liturgice s-au topit. Dea ceea am refăcut împreună cu Prof. Bogdan Hojbotă de la Facultatea de Arte din Bucureşti candelabrele şi aplicele prin turnare în bronz, după modelul candelabrelor donate de regele Corol I Bisericii Brezoianu din Bucureşti, demolată în 1959 (întregul mobilier a fost donat Parohiei Mihai Bravu din Bucureşti, care tocmai fusese zidită).

Încă de la numirea mea la Udricani am început demersurile pentru recuperarea aşezămintelor. Din pământul Udricanilor Primăria Generală a Municipiului Bucureşti concesionase pe 49 de ani Fundaţiei Lauder Reut 430 mp pentru 1000 Euro pe an. Pe acest loc fundaţia intenţiona să extindă şcoala evreiască. Timp de un an de zile a trebuit să lupt cu preşedinta fundaţiei pentru a o face să înţeleagă că nu voi renunţa la pământul bisericii, deşi au existat şi oameni care au încercat să mă forţeze să cedez în favoarea fundaţiei.

Între timp am reuşit să obţin actul de retrocedare a 1542 mp cu aşezăminte.

Din decembrie 2007 am început demersurile pentru refacerea „Aşezămintelor Udricani” sub conducerea D-nei arhitect Constanţa Carp şi a domnului arhitect Victor Modoran. Am obţinut avizul favorabil din partea MCC pentru refacerea şi extinderea Aşezămintelor Udricani, precum şi Înalta-binecuvântare din parte Arhiepiscopiei Bucureştilor. Aşezămintele Udricani au fost compuse odinioară din „Şcoala Românească de la Udricani”, „Şoala de caligrafie” şi „Azilul Protopopul Teodor Economu”. La şcoala de la Udricani au învăţat personalităţi pecum: Boierii Văcăreşti, Logofătul Greceanu, Paris Mumuleanu, Petre Nănescu, Anton Pann, Petre Ispirescu.

Dorinţa noastră este de a relua la Parohia Udricani activităţile educativ-formative şi socio-caritative. Din păcate, nici aici nu este uşor. În interiorul aşezămintelor s-au aşezat, fără acte, câteva familii care nu vor să părăsească de bună voie așezămintele. De asemenea, trei chilii ale aşezămintelor fuseseră vândute de SC TITAN Al SA către chiriaşi. Toate au fost obţinute prin instanţă.

Până acum am obţinut aprobarea de la MCC si Arhiepiscopia Bucureştilor. Primăria Sector 3 a aprobat eliberarea Certificatului de Urbanism.

Începând din anul 2005 luna aprilie s-au executat următoarele lucrări:

  1. Întocmirea proiectului de către arhitect Constanţa Carp-printre cei mai buni restauratori din România la data aceasta (realizarea proiectului a durat din iunie 2005 până in iunie 2006)
  2. Între octombrie 2006-august 2009 s-au executat următoarele lucrări: a) foraje,  introducere tiranţi, injectări cu beton, s-au realizat centruri de beton la mijlocul bisericii şi pe cornişe; s-au demolat cele două turle şi au fost refăcute pe structură uşoară din lemn ignifugat şi tratat, s-au consolidat şi înălţat cele două baze pătrate ale turlelor,; s-au executat tencuieli din var gras şi nisip; s-au refăcut stâlpii şi arcele din interiorul bisericii, demolate după marele cutremur din 1802; s-au redeschis ferestrele din biserică, care fuseseră închise; s-a redeschis pridvorul, închis după 1802; s-a refăcut pardoseala cu piatră; s-a înălţat altarul cu încă o treaptă; s-au refăcut treptele şi întărit pereţii scării interioare, ce duce la turnul clopotniţă, refăcut și el. S-a coborât nivelul de călcare din exterior cu 50 cm şi s-au executat rigole de scurgere a apelor pluviale; s-a executat un pavaj împrejurul bisericii din piatră de râu; s-a executat o scară cu trei trepte la intrarea în biserică; s-au făcut săpături arheologice în exteriorul şi în interiorul bisericii pe toată suprafaţa. În dreptul catapetesmei s-au refăcut zidurile, tăiate odinioară pentru a face loc catapetesmei aduse dintr-o altă biserică, care altfel nu ar mai fi avut loc pe vechiul amplasament; s-au executat trei noi trafoare din piatră la ferestrele de sus, unul a fost restaurat; s-a acoperit biserica şi turlele cu tablă din cupru; crucile de pe acoperiş au fost executate de d-l prof. univ. dr. Bogdan Hojbotă din bronz şi alamă; s-au restaurat toate sfintele vase şi candelele existente şi s-au executat trei cruci noi din argint; s-au confecţionat două cununii din argint; uşa de la intrare sculptată de d-l Gârea Dumitru în lemn de stejar.;
  3. Lucrări de restaurare şi conservare a picturilor murale executate de pictorul restaurator Romeo Andronic; s-au prevalat frescele cu sfinţii, acolo unde am desfăcut ferestrele şi pridvorul; s-a executat pictură din nou pe turle şi pe zidul nou din interior.
  4. Mobilierul şi catapeteasma fiind atacate de carii şi distruse de vreme, au fost înlocuite cu altele noi, cu aprobarea Comisiei de componente artistice a  MCC.
  5. Încălzirea s-a făcut prin pardoseală.
  6. Instalație paratrăsnet.
  7. Iluminat; materialele suportate de D-l Rădanţă, manopera fiind plătită din fondurile parohiale.
  8. Restaurare piatră la ancadramentele ferestrelor şi executarea altora din nou.
  9. Înlocuirea ferestrelor cu unele noi, din lemn de stejar; refacerea grilajelor din fier forjat
  10. S-au executat două candelabre noi, din bronz turnat, de către artistul plastic Bogdan Hojbotă..
  11. Sistematizare pe verticală (coborârea nivelului de călcare cu 50 de cm, rigole scurgere ape pluviale,; amenajări exterioare (amenajare trotuare), scări intrare în biserică, execuţie gard şi porţi din fier forjat.
  12. Au fost restaurate toate icoanele din Biserica, atacate de carii, cu depuneri masive de impurităţi, degradate şi deteriorate.

20 ianuarie 2009

Pr. Prof. Dr Constantin Pătuleanu

Citește și:

Program liturgic